Захід «Детокс дієта в аюрведичних практиках». Звіт

23 травня, о 10 годині на базі « Центру учасників АТО\ООС» пройшов захід «Детокс дієта в аюрведичних практиках».   На даному заході було розглянуто багато цікавої та змістовної інформації.
Аюрведа говорить, що токсини і шлаки накопичуються в організмі через погано засвоэння їжі. У цей список насамперед входить вся амагенная їжа (яка містить токсини) І саме її потрібно усунути в першу чергу за правилами детоксикаційної дієти. Далі треба відзначити, що з переліку неамагенной їжі ті продукти, які здатні накопичувати аму.
Вона багато в чому аналогічна західної дієті, спрямованої на оздоровлення організму. Меню такої дієти полягає в основному з овочів і деяких фруктів, а також продуктів, які не містять слиз. Аюрведа таке харчування рекомендує як один з етапів очищення організму (така дієта підходить не всім). Під час очищення організму слід виключити з раціону солодкі і кислі фрукти, а також фруктові соки. Сприяють очищенню всього кілька кислих фруктових соків таких, як лаймовий, лимонний, грейпфрутовий, а також в’яжучі фрукти, такі як гранат і журавлина. .
Майже всі овочі здатні якісно виводити токсини і шлаки з організму. Ефективніше використовувати їх сирими і приготованими на пару. Особливо корисні пророщені насіння і зерна. Особливо добре очищають організм пророщені насіння соняшнику, зерна пшениці, люцерни, гречки, рису та ячменю. Вони містять ферменти, які допомагають організму швидко і якісно переробляти аму (токсини).  Дуже ефективно очищення соками селери, шпинату, кінзи і петрушки.
Для очищення організму від токсинів і шлаків добре підходять цільні крупи. Слід уникати вживання хліба і кондитерських виробів. Особливо якщо вони зроблені з рафінованої пшеничного борошна (вищого сорту). Пшениця й овес є солодкими і важкими крупами, тому їх вживання варто обмежити.  Горіхи – це важка і жирна їжа. Особливо смажені і солені горіхи. У такому вигляді вони ще більше викликають в організмі слиз. Тому їх слід виключити з раціону, якщо в організмі накопичилася ама (токсини)  Насіння зазвичай менш важкі, ніж горіхи. Але і їх не слід багато вживати, включаючи гарбузових, кунжутного насіння, а також насіння соняшнику. Молочні продукти (молоко, йогурти, сири, масло) є амагеннимі, вони викликають багато слизу в організмі. З молочних продуктів підходить тільки несолона сироватка.
Інші продукти тваринного походження сприяють накопиченню ами в організмі. Вживання цих продуктів варто уникати. Вживання в їжу масел краще уникати, так як вони також здатні утворювати слиз в організмі. Зовсім трохи можна з’їдати масла ДХІ (топлене вершкове масло), а також гірчичного і лляного масел ( «сухі» масла).
Найбільш амагенним з цукрів є рафінований. Найкорисніший з солодощів – це мед, якщо його не нагрівати. Будь-які спеції при станах ами є корисними. Однак, будь-яка сіль здатна збільшувати аму, тому її варто вживати з обережністю. Слід уникати холодних напоїв, особливо з льодом. Корисно пити дистильовану і джерельну воду, трав’яні чаї, чаї зі спеціями (імбир, кардамон, кориця та ін.). Варто виключити каву, але чорний чай потроху можна пити. Дієта для зменшення ами в організмі вважається найсуворішим. Їжа не повинна бути складною і різноманітною, тобто за один прийом потрібно з’їдати якомога менше різних продуктів. Не можна їсти несвіжу, заново розігріту, консервовану їжу. Харчування має бути триразове, і обов’язково між прийомами їжі повинні бути перерви в кілька годин. Не потрібно їсти раніше 10 години ранку, а також після заходу сонця. Обідати потрібно опівдні. Обід вважається основним прийомом їжі. Їжа повинна бути легка, яка легко перетравлюється. Дуже важливо не переїдати. Обов’язково перед застосуванням даної детокс дієти необхідно проконсультуватись у лікаря.   

 

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *